Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Σκωτία

Comenius: See the Sea
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Comenius, τρεις από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε την πόλη της Γλασκόβης στη μακρινή Σκωτία. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις με τους εκπρόσωπους εκπαιδευτικούς των άλλων τεσσάρων χώρων που είναι μέρος του προγράμματος See the Sea.
Θα θέλαμε λοιπόν να μοιραστούμε τις εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτό το τόσο ξεχωριστό ταξίδι εκτός των συνόρων της χώρας μας.
Λίγα λόγια για την πόλη της Γλασκώβης
Αρχιτεκτονικά η Γλασκόβη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολεοδομικά το κέντρο της πόλης έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.
1 2
Απολαύσαμε τα αξιοθέατα της…
People’s Palace
Στην ανατολική πλευρά της Γλασκόβης, βρίσκεται το περίφημο People’s Palace, ένα πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο κοινό. Το κτίριο περιλαμβάνει στον πρώτο όροφο μουσείο κοινωνικής ιστορίας και στο δεύτερο όροφο έκθεση πινάκων ζωγραφικής. To People’ s Palace φιλοξένει επίσης προσωπικά αντικείμενα πολλών διασημοτήτων. Οι συλλογές και τα εκθέματα του χώρου αυτού μαρτυρούν τη ιστορία των ανθρώπων της πόλης της Γλασκόβης από το 1750 έως σήμερα. Μέσα από αυτά ανακλώνται οι καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της στο σπίτι, στη δουλειά αλλά κα στη διασκέδαση.
4
5 6
7 8
9 10
Το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης
Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ιδρύθηκε το 1451 και είναι το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο. Περιηγηθήκαμε στην εσωτερική αυλή του και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του κτιρίου.
11 12
13 14
15
Το Κέντρο Επιστημών της Γλασκώβης
Επισκεφθήκαμε επίσης το κέντρο επιστημών της Γλασκόβης το οποίο αποτελείται από τρία σύγχρονα και μοντέρνα κτίρια. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του ποταμού Clyde. Τα τρία κτίρια, εξωτερικά, αποτελούν «ατραξιόν» για τους επισκέπτες της πόλης, καθώς εντυπωσιάζουν με το περίτεχνο και ελλειπτικό τους σχήμα.
Επίσης, αποτελεί χώρο σεμιναρίων και επιστημονικών ερευνών, είναι ανοιχτό στο κοινό και προσφέρει αρκετά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σε όποιον το επισκέπτεται.
16 17
18
George Square
Ακόμη είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν περίπατο στην George Square την κεντρική πλατεία της πόλης που στολίζει το κοσμοπολίτικο κέντρο της. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενούν τα επιβλητικά και μεγαλόπρεπα αγάλματα που τη στολίζουν, όπως του πρίγκιπα Albert, της Βασίλισσας Victoria, του ποιητή Robert Burns και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων του έθνους.
Η George Square χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιείται για δημόσιες εκδηλώσεις και συναντήσεις, για τον εορτασμό της Νέας Χρονιάς καθώς για εκθέσεις και συναυλίες.
19 clip_image002[4]
Dalmarnock Primary SchoolΔημοτικό Σχολείο Νταλμάρνοκ
Εποικοδομητικότερο μέρος αυτής της επίσκεψης αποτέλεσε η επαφή μας με τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Dalmarnock, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Το Dalmarnock Primary School είναι το δημοτικό σχολείο της Σκωτίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Επισκεφτήκαμε τους χώρους του σχολείου και παρουσιάσαμε πληροφορίες στους μικρούς μας φίλους σχετικά με τις δραστηριότητες του ελληνικού σχολείου και συγκεκριμένα της Αντιπάρου. Σκοπός μας ήταν η δημιουργία μουσικού CD, με τραγούδια για τη θάλασσα από όλες τις εταιρικές χώρες του προγράμματος, τα οποία σύντομα θα αναρτηθούν στον ιστοχώρο www.seethesea.one.pl.
Αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς να έρθουμε σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα μιας άλλης χώρας στην πράξη. Δεν κρύβουμε το θαυμασμό μας για τη δημιουργικότητα, την οργάνωση αλλά και τις υποδομές αυτού του σχολείου.
21 22
23 24
25 26
27 28
29 30
31 32
Εδιμβούργο - το Κάστρο του Εδιμβούργου
Βρίσκοντας λίγο χρόνο φθάσαμε στην κοντινότερη μεγάλη πόλη, το Εδιμβούργο, μόλις 50 λεπτά με το τρένο από την πόλη της Γλασκόβης. Θαυμάσαμε το παγκοσμίου φήμης Κάστρο του Εδιμβούργου που συμβολίζει την ιστορία του Σκωτσέζικου έθνους. Στο εσωτερικό του μπορεί να επισκεφτεί κανείς πολλούς μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους που μαρτυρούν την ιστορία του έθνους.
Στολές επιφανών αξιωματικών, πίνακες και πορτρέτα των ίδιων.
33 34
35 36
Έργα τέχνης σημαντικών ζωγράφων
37 38
Διάφορους χώρους εκδηλώσεων του Κάστρου
39
Οι φυλακές του Κάστρου του Εδιμβούργου
40
Άποψη της πόλης του Εδιμβούργου από το Κάστρο

41
Οι εκπαιδευτικοί :
Καρβελά Αναστασία, Νούλα Ελένη, Σακαρίδης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...